Haberler

Denizyolu Taşımacılığının Özellikleri

Denizyolu Taşımacılığı

Odak Lojistik, yıllardır sahip olduğu tecrübe ve güvenilir partnerleri aracılığı ile gerek fuar malları gerekse ihracat ve ithalat taşımalarında müşterilerine en uygun havayolu ve denizyolu taşımacılığı seçeneklerini sunmaktadır.

Denizyolu Taşımacılığı nedir?

Denizyolu taşımacılığı, malların (veya insanların) deniz yoluyla taşındığı bir taşıma modelini ifade eder. Bazı durumlarda, Denizyolu taşımacılığı, sevkiyat öncesi ve sonrası faaliyetleri kapsayabilir.

Yüzyıllar boyunca insanlık, malları ve insanları taşımak için su yollarını kullandı. Bu nedenle deniz taşımacılığı, evrimini uluslararası ticaretin gelişmesine ve ülkeler arasında sürekli artan mal alışverişine borçludur. Tanımı gereği, deniz taşımacılığı aslında uluslararasıdır (aynı ülkenin kıyılarında seyir dışında). Günümüzde deniz taşımacılığı, hammaddelerin (petrol, kömür, hububat vb.) uzun mesafelere taşınmasında kullanılan başlıca ulaşım aracıdır.

1960’ların ortasında deniz konteynerlerinin kullanılmaya başlanılmasıyla, deniz taşımacılığının gelişimini büyük ölçüde hızlanmıştır. Bu standartlaştırılmış kutular üst üste istiflenir ve her türlü eşyayı oldukça kolay bir şekilde taşıyabilir. Deniz konteynerlerinin başka avantajları da vardır; hasar, kırılma ve hırsızlık (mallar dışarıdan görülmez) riskini azaltır ve nakliye maliyetlerini düşürür.

Son yıllarda gemilerin gittikçe daha fazla büyümesi ve daha fazla yük taşıyabilmeleri sebebiyle denizyolu taşımacılığı sıkıntı yaşamaktadır, bunun başlıca sebebi büyük gemilerin dolması için çok fazla yük ihtiyacı doğması ve dünya çapındaki farklı ticaret limanlarına erişmekte sorun yaşamalarıdır.

Denizyolu Taşımacılığının Özellikleri nelerdir?

Denizyolu taşımacılığı, aşağıdakiler sayesinde diğer taşımacılık metodlarına kıyasla daha cazip bir taşımacılık aracıdır:

Taşıma kapasitesi: Tek bir gemide birkaç yüz ton mal taşınabilir;

Kalıcı etkinliği: Denizde, içbir şey veya pratik olarak hiçbir şey gemi trafiğini durduramaz.

Bununla birlikte, deniz taşımacılığı oldukça yavaş hareketten muzdariptir (çoğu gemi için 30 ila 50 km/s arasında). Bu nedenle, karayolu veya havayolu taşımacılığından çok daha uzun teslimat süreleri gerektirir.

Mevcut iki ana deniz taşımacılığı yöntemi vardır: talebe duyarlı taşımacılık (tramping olarak da bilinir) ve hat taşımacılığı. Birincisi, malları taşımak için bir gemi aramasıdır. İkincisi, ihracatçının belirli bir güzergah ve sık uğrak limanları olan bir hat taşımacılığı teklifini seçmesi ve gemiyi diğer ihracatçılarla paylaşmasıdır.

Konteynerleşme , 1970’lerden başlayarak deniz taşımacılığında devrim yarattı. “Genel kargo”, kutular, kasalar, paletler ve variller içinde paketlenmiş malları içerir. Bir kargo birden fazla modda taşındığında intermodal veya komodaldir. [1]https://en.wikipedia.org/wiki/Maritime_transport

Uluslararası kargo gönderen herkes için, denizyolu taşımacılığının, nakliyecilere ekonomik bir fiyat noktasında nakliye hizmetleri sunan bir seçenek olduğu iyi bilinmektedir. Yük taşımacılığı için en eski seçeneklerden biri olarak, aynı zamanda okyanuslar ve su yolları gezegenimizin çoğunu kapladığı için en uygun olanlardan biridir. Aslında dünyada taşınan malların yüzde 90’ından fazlası uluslararası denizcilik sektörü tarafından taşınmaktadır. Ancak hava, karayolu ve demiryolu taşımacılığı gibi alternatif seçenekler söz konusu olduğunda, bir nakliyeci neden denizyolu taşımacılığını düşünmelidir? Bunun sebebi aşağıda sıraladığımız beş avantajda gizlidir;

Denizyolu Taşımacılığının Avantajları

Ekonomiktir: Denizyolu taşımacılığı endüstrisi, özellikle uzun mesafelerde nakliyecilere en rekabetçi navlun maliyetlerini sunar. Karşılaştırıldığında, bazı tahminler, deniz taşımacılığı nakliye maliyetlerinin genellikle havadan dört ila altı kat daha ucuz olduğunu göstermektedir. Bunun gibi istatistiklerle, okyanus taşımacılığının en ucuz uluslararası nakliye seçeneği olduğunu iddia etmek kolaydır.

Yeterlidir: Gönderilerinizin boyutu ne olursa olsun, deniz taşımacılığı şirketleri genellikle ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. Daha küçük gönderiler, bir konteyneri doldurmak için diğer kargolarla birlikte gruplandırılabilir, bu da nakliye hizmetlerinin maliyet paylaşımına olanak tanır. Daha büyük kargo, bir veya daha fazla konteyneri doldurabilir ve nakliyecilere eşsiz toplu seçenekler sunar. Aslında gemiler, büyük miktarlarda mal veya hammadde taşımak üzere tasarlandıkları için yüksek hacimli kargoları taşımak için en ideal yoldur.

Büyük boy, ağır ve hacimli kargo kapasitesine sahiptir: Deniz taşımacılığı nakliyesinin önemli bir avantajı, nakliye şirketlerinin büyük boyutlu, ağır veya hacimli kargoları – genellikle dökme yük veya Römorkta Olmayan (NIT) yükler olarak anılır – elleçleme kabiliyetidir. Bu tür kargolar, büyük araçlar, ekipman, inşaat malzemeleri ve daha fazlasını içerebilir. Çoğu zaman hava taşımacılığı ve hatta karayolu taşımacılığı için çok ağır veya büyük, çok büyük kargolar birçok nakliye gemisinde sorun değildir.

Emniyetlidir: Gemiler, tehlikeli maddeleri ve tehlikeli yükleri güvenli bir şekilde taşımak üzere tasarlanmıştır. Endüstri, bu tür malların taşınması konusunda bilgilidir ve geminin, mürettebatın, kargonun ve çevrenin güvenliğini sağlamak için yürürlükte olan düzenlemelere sahiptir. Taşıma sırasında meydana gelen kazalardan kaynaklanan kargo kayıpları, deniz güvenliği arttıkça sürekli olarak düşmektedir ve son on yılda önemli ölçüde düşmüştür. Konteynerler, ekstra güvenlik için nakliye sırasında mühürlenecek ve kilitlenecek şekilde tasarlanmıştır.

Çevre dostudur: Denizyolu taşımacılığı ile karşılaştırıldığında, hava ve diğer birçok ulaşım şekli çok daha yüksek karbon ayak izine sahiptir – bu, çevre için kesin bir dezavantajdır. Öte yandan gemiler, karbon açısından en verimli taşıma modunu sağlar ve taşınan her ton kargo için diğer herhangi bir nakliye yöntemine göre daha az gram egzoz gazı emisyonu üretir. Halihazırda düşük olan bu emisyonlar, teknoloji ilerledikçe, yeni gemiler hizmete girdikçe ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ile çalışan seçenekler kullanıldıkça düşüş eğilimine devam ediyor.

Doğru nakliye kararlarını vermenize yardımcı olabilecek bir Odak Lojistik Denizyolu taşımacılığı uzmanıyla görüşmek isterseniz size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

Referanslar

Referanslar
1 https://en.wikipedia.org/wiki/Maritime_transport

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir